• 11/12/2018

Més de 150 experts en qualitat turística es reuneixen en el XV Fòrum SICTED 2018

El XV Fòrum SICTED 2018, celebrat a València, els dies 29 i 30 de novembre de 2018, fruit de la cooperació entre la Secretaria d'Estat de Turisme i la Comunitat Valenciana, va ser inaugurat per la secretària d'Estat, Bel Oliver i clausurat pel president de SEGITTUR, Enrique Martínez. L'esdeveniment va comptar amb un nodrit grup d'experts, representants i gestors de destinacions, que van debatre sobre el present i el futur de la qualitat turística espanyola.

XV Foro Sicted

L'edifici Vetllis i Vents, situat en Marina de València, va ser la seu de l'esdeveniment.

Entre els assistents va haver-hi més de 50 gestors de destinacions turístiques, 30 agents SICTED, 15 representants de destinacions, així com nombrosos representants de CCAA, Diputacions i experts en qualitat turística, que juntament amb els ponents, membres de l'organització i autoritats, van superar els 150 participants.

La inauguració del Fòrum SICTED va ser a càrrec de Sandra Gómez López, primera tinent d'Alcalde i regidora de Turisme de l'Ajuntament de València, Francesc Colomer Sánchez, secretari Autonòmic de Turisme de la Comunitat Valenciana, i Isabel Oliver Sagreras, secretària d'Estat de Turisme.

Oliver va posar l'accent durant el seu discurs en la importància de la qualitat turística com a palanca de la competitivitat i sostenibilitat del sector a Espanya i va apuntar que “avui dia no és suficient amb fer les coses bé, cal fer coses diferents, innovant, aprofitant les oportunitats que ofereix la tecnologia, millorant el sistema de governança o aplicant el cicle de millora contínua”.

La jornada inaugural va comptar amb l'exposició sobre els Sistemes de Qualitat Turística: trajectòria i expectatives, a càrrec de Félix Serrano Delgado, cap d'Àrea de Qualitat Turística de la Secretaria d'Estat de Turisme, i la situació del SICTED a la Comunitat Valenciana, per part de José Luis Wagner, cap d'Àrea de Competitivitat Turística de Turisme Comunitat Valenciana.

Edificio Veles e VentsDurant el fòrum es van exposar les novetats de la revisió metodològica de SICTED realitzada en 2018, a càrrec de Calixto Mellén Matina, cap de projecte de SEGITTUR, Iris Contreras Amadori Elena Sedano, tècnics de l'Àrea de Qualitat de SEGITTUR, Carmen Ric Vedat, coordinadora de programes Gijón amb Qualitat, Naiara Institutor, de l'Àrea de Competitivitat, Qualitat i Formació de Basquetur, i María Soler Regli, sòcia consultora d'Àlgida, S.L.

També es van detallar les relacions entre Turisme i Accessibilitat, per part de Carlos Laguna Asensi, membre del Comitè Executiu CERMI Comunitat Valenciana, i Tatiana Alemany Selva, directora tècnica d'Accessibilitat Universal, Turisme i Cultura de PREDIF.

Les possibilitats dels robots conversacionals (chatbots) van ser exposades per José María Veganzones Alonso Cortés, responsable del Laboratori de Big Data i Geo Analítica de IECISA.

Taules de debat

El fòrum va comptar amb dues interessants taules de debat. La primera, titulada Com influeix la qualitat en la millora de la competitivitat i sostenibilitat turístiques?, va ser coordinada per Antonia Alomar, directora de Gabinet de la secretària d'Estat de Turisme, i va explicar com a ponents amb Rubèn López Polit, sotsdirector General de Desenvolupament i Sostenibilitat Turística, Violeta Matas, directora de l'Àrea de Turisme de la FEMP, Fernando Frare García, director General de l'ICTE, i Antonio Bernabé, director de Turisme València.

La segona taula va versar sobre Què esperem del futur dels sistemes de qualitat turística? Impacte de les innovacions en tecnologia, formació i cooperació, sent coordinada per Violeta Matas, directora de l'Àrea de Turisme de la FEMP. Com a ponents van participar Iñaki Gaztelumendi, consultor Turístic, Emma Plá, directora del Màster en Innovació de la Gestió Turística en el CETT UB, Xavier Font Urgell, cap de l'Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona, i David Bueno, gerent del Centre Municipal d'Informàtica de l'Ajuntament de Màlaga.

Conferencia Com a novetat enfront d'anteriors edicions, es va convocar una sessió de presentacions ràpides en format Pechakucha, que va permetre exposar les seves experiències a Encarna Marín Guardiola, Destinació Múrcia: Esmorzars del Turisme; Nuria Illescas Nieves, Destinació Oriola: Circuit de Qualitat i Jornades Gastronòmiques del SICTED; Miguel Ángel Jara Santamera, Destinació Sierra de Guadarrama: Els paisatges de la serra de Madrid se sentin a la taula; Diana Morant, alcaldessa de Gandia: SICTED fa brillar Gandia; Dolores Priego Ruíz, Destinació Alcalá La Real: Alcalá des de 21€, i Miguel Iglesias, de TurMedia: Les xarxes socials en la promoció de les destinacions turístiques. L'experiència en la Comunitat de Madrid.

La clausura de XV Fòrum SICTED va ser a càrrec de Josep Manuel Gisbert, director General de Turisme de la Comunitat Valenciana, i d'Enrique Martinez, president de SEGITTUR.

Presentacions i vídeos del fòrum

Tota la informació de l'esdeveniment, incloses les presentacions i enregistraments del vídeo del fòrum, està disponible a la web www.forosicted2018.org